Het Transgalactisch Liftershandboek

Dit is een tweetal foto’s, door mij gemaakt bij de opnames van Het Transgalactisch Liftershandboek, een hoorspel van Douglas Adams, oorspronkelijke titel “The Hitchhikers Guide to the Galaxy”. Het hoorspel werd opgenomen in 1979 en had een cast van relatief onbekende hoorspelacteurs. Het werd geregisseerd door Vincent van Engelen en uitgezonden in 12 afleveringen in diens KRO muziekprogramma Rockdreams. Het is recent opnieuw uitgebracht door de Hoorspelfabriek.

Voor een kort fragment:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Transgalactisch liftershandboek: lezing hoorspel

Lezing van het script. U ziet vlnr: Fred de Beer (techniek), Vincent van Engelen (regie), Marnix Kappers (Hugo Veld), Jan Simon Minkema (Zefod Bijsterbuil), Willy Maasdam (Trema), Wigbolt Kruyver (Meneer Stijselaar), Luc van de Lagemaat (Amro Bank). 1979.

Transgalactisch liftershandboek- Hoorspel Studio

Technicus Fred de Beer in de hoorspelstudio van de KRO

20 reacties ↓

#1 Kees Bakker on 23.12.07 at 20:22

Leuk zeg. Nooit geweten dat er een Nederlandse versie van was. Zou er nog ergens een kopie van de afleveringen te vinden zijn?

#2 Luc on 24.12.07 at 09:13

Jazeker, dankzij de hernieuwde belangstelling voor hoorspelen en luisterboeken, is de Nederlandse versie uitgebracht door de Hoorspelfabriek. Te koop in de boekhandel, maar ook te vinden in de meeste Nederlandse bibliotheken.

#3 Erwin on 09.03.08 at 22:09

28 jaar geleden heb ik met veel plezier geluisterd naar het hoorspel. Ben sindsdien een grote fan. Nu wordt ik over een week 42. En alles komt terug. Ik lees dat het hoorspel opnieuw is uitgebracht. Ga het snel opsnorren. Mijn cassettebandjes uit die tijd zijn niet meer zo jofel. Wel al die jaren bewaard.

#4 Chris on 12.08.08 at 15:39

De Hoorspel CD net binnen, gelijk aan het luisteren geslagen. Groot fan van de originele Engelse hoorspelen en boeken. Deze Nederlandse versie is zeker heel mooi gedaan – nooit geweten dat ‘ie bestond tot vrij recentelijk.

#5 willem on 22.03.11 at 20:10

ik heb het hoorspel al een tijdje in mijn bezit.
geluisterd en goed bevonden.kijk ook eens tussen
de luister boeken.daar zit soms een hoorspel bij

#6 Roderick on 06.07.11 at 22:51

Ik heb destijds geboeid geluisterd, van de eerste tot en met de laatste aflevering. Hoorspel heeft iets magisch, want je stelt je voor dat het allemaal echt is..

#7 Marnix Kappers on 11.07.12 at 18:05

Heb het nog steeds niet (had best een presentexemplaar willen hebben)
Marnix

#8 Wouter on 17.04.13 at 07:39

Helemaal mee eens, het is een geweldig hoorspel! Antwoord op de vraag van het leven, het universum en alles! Wie wil dat nou niet? Zowel in het Engels als Nederlands super en Nederlands is soms net iets beter te verstaan natuurlijk! Mvg, Wouter

#9 willem on 19.07.13 at 20:00

het hoorspel is gewoon te koop bij de hoorspel fabriek,
beste kees

#10 peter on 03.08.13 at 15:51

In de nacht van 28 op 29 juli vorig week heb ik een fragment van het hoorspel gehoord. Er werd ook muziek bij gedraaid. Is bekend welke muziek dit is? Met vriendelijke groet, Peter

#11 Ko on 10.08.13 at 01:17

Het is destijds twee keer uitgezonden door de KRO. Eerst in 1979, toen ontdekte ik het pas halverwege. Maar het werd in 1980 herhaald. En dus 12 weken lang op zondagavond alle met een taperecorder opgenomen. Prachtig. Heb de opnames altijd bewaard en half jaren negen zelf gedigitaliseerd . Ik heb ze dus nog steeds in redelijk goede staat. Een paar jaar geleden de uitgave op CD gekocht. Maar ik blijf de oorspronkelijke uitgave het leukst vinden omdat het muziekje veel vaker terugkomt en er ook iedere keer een prachtige terugblik en vooruitblik bij elke uitzending zat. Blijft prachtig. En ook ik vraag me dus al meer van dertig jaar af van wie de muziek is (is wel dezelfde al bij de BCC, dus…). Wie weet dat ?

#12 Roderick on 11.08.13 at 13:58

Dag Ko, ik wist niet dat t ook al in 1979 was uitgezonden. Ik heb er in 1980 geboeid naar geluisterd. Wat betreft de muziek, je doelt, neem ik aan, op de kleine stukjes muziek, als de verteller het verhaal doet. De muziek bij de start en einde is van de Eagles, the Sorcerer, maar dat wist je?
Er zitten trouwens verschillen tussen het hoorspel en de cd-uitgave, ondermeer als het schip is geland op Margratea en Hugo zegt dat het hem opvalt dat Theo neuriet al Pink Floyd. Op de vraag of Theo ook nog andere muziek kent, hoor je op de CD iets anders dan in de oorspronkelijke radio uitzending.
Wat mij betreft brengen ze een keer een definitieve uitgave op de markt, met foto’s, script, testopnamen etc.

#13 Ko on 19.08.13 at 01:32

Hoi Roderick,

nee dat wist ik niet! Terwijl ik toch best veel muziek ken sinds ongeveer 1963. Maar ik had dit ook nooit bij the Eagles gezocht. Gelijk geluisterd op YouTube. Ja hoor. En nu is mij ook duidelijk waar de kleine muziekstukjes vandaan komen. Dat zijn stukjes die ze uit the Sorcerer hebben geknipt. Bedankt voor de tip. Na meer dan 30 jaar eindelijk gevonden !!
En ik steun het verzoek om nu eens de complete originele uitgave uit te brengen !

#14 peter on 23.08.13 at 14:49

De Eagles bedoelde ik inderdaad! Hartelijk dank. Ik denk dat het minstens dertig jaar geleden is dat ik die muziek voor het laatst heb gehoord. Leuk voor Ko!

#15 Erwin on 10.03.14 at 14:46

Ik kan me herinneren dat ik dit geluisterd heb, maar was toen 7 jaar oud en heb het idee dat dit midden in de nacht was. Kan iemand mij vertellen hoe laat dit werd uitgezonden?

#16 Roderick Brandse on 25.05.14 at 14:14

Dag Erwin,

Het werd destijds (1980) tussen 23.30 en 24.00 hr. uitgezonden. Elke aflevering duurde ongeveer 20 minuten.

Vriendelijke groet,
Roderick

#17 Tineke on 21.02.16 at 02:07

“Het Transgalactisch Liftershandboek” wordt begin 2016 weer uitgezonden bij VPRO’s Nooit Meer Slapen op Radio1. Hier terug te luistern: http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/6138/2016-01-30

#18 Roderick on 11.10.16 at 10:13

Gisteren bereikte ons het droevige bericht dat Marnix Kappers is overleden. Een begaafd acteur en veelzijdig mens is ons ontvallen. Onvergetelijk was zijn rol in als Hugo Veld in Het Transgalactisch Liftershandboek.
Marnix, rust in vrede.

#19 Oskar Jalink on 12.03.18 at 10:32

Ik ben ook al fan sinds ik het als kind hoorde. Luister het zeker elk jaar weer vanaf mijn (inmiddels gedigitaliseerde) cassettebandjes. Heb ook de cd van de volspelen fabriek. Daar zitten helaas dingen bij die niet in de oorspronkelijke uitzending zaten, en andere zaken zijn weggelaten (gooiende dichters bijvoorbeeld). Ik ben al jaren bezig om de soundtrack compleet te krijgen. Inderdaad The Eagles, maar ik heb inmiddels ook Tomita, Klaus Schulze en Terry Riley (a Rainbow in curved air). Uiteindelijk wil ik de soundtrack compleet hebben. Binnen kort ga ik naar Beeld en Geluid om te kijken of ik het radio script kan inzien.

#20 Roderick on 21.04.18 at 14:02

Dag Oskar,

Ik ben benieuwd of het je lukt is om het officiële script in te zien? Zou er een mogelijkheid zijn dat ik een kopie kan verwerven van jou oorspronkelijke cassette opnamen?

Plaats een reactie